office@drbooking.rs+381 64 13 83 272

martiderm

ŠPANSKA DERMOKOZMETIČKA LINIJA

O Martidermu

Godine 1952. je osnovana kompanija Marti Tor koja ima korene u farmaciji i specijalizovana je za proizvodnju individualnih farmaceutskih formula više od 50 god.
Jose Marti Tor kao druga generacija ove porodice, visoko poštovani farmaceut je kreirao dermokozmetičku liniju pod nazivom MartiDerm brend.
Linija MartiDerm proizvoda je među najcenjenijim u sektoru zahvaljujući visokoj koncentraciji aktivnih sastojaka, efikasnosti i odličnih rezultata. 1997. godine je osnovana laboratorija Marti Tor, a 2015. su postal lideri u prodaji na španskom tržištu – 185 000 ampula se prodaje dnevno. Godine 2011. je lansirana nova Platinum linija sa visokom koncentracijom najsavremenijih aktivnih sastojaka kojima se postižu vidljivi rezultati već posle prve aplikacije.
MartiDerm brine o Vašoj koži ali zapamtite da je osmeh najbolji tretman za lepotu.

ZAŠTO JE MARTIDERM PAMETNO REŠENJE ZA VAŠU KOŽU?

 •  JER SMO PRAVA INOVACIJA NA TRŽIŠTU, POTPUNO DRUGAČIJI OD OSTALIH!
 •  Visoka koncentracija aktivnih sastojaka
 •  Rezultati odmah vidljivi
 •  Biljni dodaci koji upotpunjuju efekat svakog preparata
 •  Epidermalni faktor rasta u kremama Vital Age za lice
 •  Reparirane ćelije DNK
 •  Proteoglikani
 •  DMAE
 •  Lipozomi
 •  Cytokini
 •  Potpuno bezbedni za primenu u trudnoći
 •  Linija za hiperpigmentaciju bez hidrohinona
 •  Preparati za kosu inhibiraju konverziju testosterona u dihidrotestosteron i blokira hidrogene i estrogene receptore.

tipovi kože

Razumevanje vaše kože je prvi korak ka saznanju šta joj treba i kako se o njoj brinuti

Suva koža

Suva koža ima tendenciju da se ljušti i puca. To se dešava kada proizvodi manju koncentraciju lipida da zadrži molekule vode u fiziološkom obliku, upije manje vlage ili je podvrgnuta većoj agresiji.
 
Tretman za suvu kožu treba da se fokusira na regeneraciju i vlaženje.

Mešovita (kombinovana) koža

Mešovita ili kombinovana koža sastoji se od nekoliko tipova kože.
Delovi kože na licu i telu ponašaju se različito.
To je obično vrlo uočljivo na licu, gde postoji varijabilnost u takozvanoj T-zoni (čelo, nos i brada), koje izgledaju masnije.
Pore su otvorene, koža je sjajna, luči više ulja i oseća se masnije na dodir, dok površina obraza ima normalnu ili suvu kožu.
 
Koži će biti potreban jedan ili drugi tretman, u zavisnosti od područja.

Masna koža

Masna koža ima tendenciju da ima višak sebuma, koji ima brojne efekte: sjaj, otvaranje pora, nakupljanje nečistoće u rožnatom sloju (miteseri, bubuljice) i akne uzrokovane blokiranim porama.
 
Ova vrsta kože mora biti kontrolisana dgovarajućom negom.

Osetljiva koža

 

Osetljiva koža reaguje i na nju utiču bilo kakve promene. Obično ga uzrokuju alergije ili spoljni agensi.
 

Potrebna je preventivna nega.

Normalna koža

 

Normalna koža je uravnotežena koža. Nije ni sjajna ni dosadna i obično nema problema sa cirkulacijom. Glatka je i mekana, čvrsta i deluje vlažno, bez perutanja.

Stanja kože

STARENJE I TIPOVI STARENJA

Regeneracija tkiva koja omogućava fiziološku oksidaciju tkiva usporava se tokom godina. Epidermis postaje tanji i manje efikasan u regeneraciji. Dermis proizvodi manje kolagena, što uzrokuje veću opuštenost kože. Masne ćelije se gube iz potkožnog tkiva, smanjujući njegovu zapreminu i elastičnost. To se dešava prirodno, a vidljivi efekti su mimične bore koje se postepeno pojavljuju. Koža gubi volumen i čvrstoću (manja gustina tkiva).

Genetsko ili hronološko starenje

Ovo je najčešći i fiziološki tip. Zavisi od genetike, rase i pretežnog tipa kože. Prevencija je od suštinskog značaja za njenu adaptaciju.

Indukovano ili fotostarenje

Izlaganje suncu je glavni spoljni faktor odgovoran za starenje kože. Solarno zračenje uzrokuje oksidaciju tkiva, što oštećuje kožu, smanjujući njenu sposobnost regeneracije i zaštite. Ovo kontinuirano oštećenje nabora površinu kože i menja njenu pigmentaciju. Zagađenje, pušenje i neuhranjenost su značajni faktori koji ubrzavaju prirodni proces starenja.

Hormonsko starenje

Ova vrsta starenja pogađa žene i uglavnom je rezultat pada nivoa estrogena u menopauzi. Niži hormonalni nivo ubrzava gubitak kolagena u dermisu, smanjuje elastičnost, debljinu kože i međućelijsku koheziju. Pored toga, dolazi do smanjenja hidratacije, sa promenama u pigmentaciji i strašnim padom obnavljanja ćelija.

 

Hiperpigmentacije - pege i fleke

Mrlje i tragovi na koži ili melanoderma nastaju u procesu prirodne promene pigmentacije kože.

Melanin je supstanca koja koži daje boju.

Nagomilavanje melanina (hiperpigmentacija) ili nedostatak melanina (hipopigmentacija) uzrokuje različite vrste znakova:

Hiperpigmentirane tačke - HIPERHROMIJA

Pojava pega

Najčešće su povezane sa izlaganjem suncu.

Melanocitni Nevus

To su kružni melanociti (mladeži) koji mogu da rastu.

Melazma

Braonkaste fleke koje se mogu javiti ili pogoršati zbog visokog estrogena u krvi, najčešće tokom trudnoće.

Melanom

Maligna novotvorina melanocita, nepravilnih ivica i abnormalne pigmentacije koja neprestano raste i može prouzrokovati udaljene metastaze. Preporučujemo da ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa bilo kojim tragovima ili mrljama na koži, posetite svog dermatologa (asimetrični, nepravilan rub, promena boje, prečnik).

Postinflamatorne

Nakon upale tkiva, poput rane, mogu se razviti dublje pigmentirana područja.

Hipopigmentirane mrlje - hipohromija

Vitiligo

Vitiligo je autoimuna bolest koja uzrokuje nestanak pigmentacije.

Akne

Akne vulgaris je stanje kože koje se karakteriše prekomernom proizvodnjom sebuma, koji se obično javlja u adolescenciji. Tada telo dostiže androgeni vrhunac neophodan za razvoj lojnih žlezda.

Postoje različite vrste kožnih lezija (komedoni, papule, pustule i čvorovi).

Karakteriše ga folikularna epidermalna hiperproliferacija (ćelije se ne ljušte), višak stvaranja sebuma koji blokira pore i lezije koje uzrokuju upale i povećavaju aktivnost Propionibacterium acnes.
Postoji nekoliko kliničkih oblika, kao što su akne sa akumulacijom, akne uzrokovane kortizonom i akne.

Prekomerno znojenje - hiperhidroza

 

Do prekomernog znojenja ili hiperhidroze dolazi kada se stvori više znoja nego što je fiziološki normalno.

Utiče na 2% opšte populacije, a postoje različite terapijske alternative, kao što su lokalni antiperspiranti, infiltracija botulinum toksina, jontoforeza, antiholinergici, beta-blokatori, antidepresivi, pa čak i endoskopska simpatektomija.

Rozacea

Rozacea je hronični poremećaj kože koji pogađa lice i izaziva napade crvenila i trajne povrede u centralnom delu lica (obrazi, čelo, nos, usta i brada).
Može izazvati vaskularne dilatacije (telangiectasisas), papule-pustule (lezije koje sadrže gnoj), ispiranje, očni simptomi (svrab ili blefaritis) ili zadebljanje površine kože koja utiče na nos (rinofima), čelo, obraze, bradu, uši ili očnih kapaka.Ovaj tretman se zasniva na zaštiti kože (pre izlaganja ultraljubičastom zračenju, prehladi itd.), nezi kože (hipoalergenski sapun) i oralnim tretmanima (tetraciklin, izotretinoin, sulfoni) i lokalnim proizvodima (metronidazol, ivermektin, azelaična kiselina). U mnogim slučajevima, rozacea se može pogrešno zameniti sa drugim kožnim oboljenjima, poput atopijskog dermatitisa ili akni, jer simptomi mogu izgledati slično golom oku.

Modrice ili hematomi

Modrice ili hematomi nastaju usled krvarenja u koži kada su krvni sudovi oštećeni povredom.

Njihova učestalost zavisi od krhkosti kapilara. Njihova klinička evolucija započinje svetlo crvenom pojavom sa upalom, koja postaje ljubičasta. To se dešava jer krv počinje da se zgrušava, a zatim apsorbuje. Krv se može akumulirati unutar kožnog tkiva kao petehije (crvene tačke), ljubičaste modrice (veće ravne površine) ili ekhimoze (područja velikih hematoma).

To se ne sme mešati sa eritemom, koji je crvenilo kože koje postaje bledo kada se pritisne.

Dehidrirana koža

Koža postaje dehidrirana kada izgubi vodu. Ovo naglašava mimične bore i uzrokuje povećano perutanje. Takođe se može povezati sa suvoćom, osipom i upalom.
To se dešava kada slojevi kože nisu u stanju da zadrže neophodne molekule vlage ili vode u okolini. Izgladnele od vode, ćelije brže umiru, a koža se ljuštii peruta, jer gubimo ćelije koje bi se hidratantnom strukturom u dubokim i površinskim slojevima mogle održati.
Dodavanjem odgovarajuće nege, ova struktura se čuva, jer u koži ostaju molekuli vode, koji mogu i dalje da obavljaju svoje barijerne funkcije. Pored toga, ako smanjimo nepovoljne uslove (ultraljubičasto zračenje, hladnoća, toplota, vlaga, itd.), Možemo ponovo učiniti kožu čvrstom i svetlom.

Osetljiva koža


Osetljiva ili netolerantna koža nije u stanju da izdrži upotrebu lokalnih supstanci i reaguje na kontakt sa njima, uzrokujući svrab, otok, iritaciju i eritem.

Ovo je obično zbog osnovne bolesti kože kao što je rozacea, dermatitis (atopijski dermatitis ili seboreični dermatitis) ili kontaktni ekcem. Strategija lečenja osetljive kože je sprečavanje kontakta sa ovim iritantima i svakodnevna nega hipoalergenim i neiritativnim supstancama.

STANJA SKALPA

KOSA

                                                 Ljudska kosa je keratinizirana struktura koja prolazi kroz tri faze normalnog razvoja (ciklus kose):

Anagena faza ili faza rasta

Anagena faza traje između dve i šest godina. Kosa izlazi i raste u proseku jedan centimetar mesečno. Folikul je uvek aktivan. Ukupno 90% kose na glavi je u ovoj fazi.

Katagena faza ili mirovanje

Katagena faza stabilna faza koja obično traje oko tri nedelje. Kosa prestaje da raste i ispada iz papile.

Telogena faza ili opadanje

U telogenoj fazi folikul se odmara i kosa počinje da opada. To traje oko 2-5 meseci.

Folikul dlake

U osnovi, folikuli dlake sadrže kosu, koja je keratinizirana struktura koja nastaje iz epidermalne invaginacije. Duboko unutra je (dermalna papila), gde prima ćelijsku ishranu. Sadržaj koji se izlučuje žlezdama uliva se u folikularni infundibulum:

Znojne žlezde

Kontrolišite temperaturu, izlučujte vodu i druge supstance (so, amonijak, mokraćnu kiselinu, ureu, mlečnu kiselinu). Ove žlezde takođe proizvode mirise, lučeći supstancu koja se brzo kontaminira i stvara poznati telesni miris.

Lojne žlezde

Proizvode lipide koji pomažu u održavanju zaštitnog sloja.

Svaka dlaka raste iz folikula i svaki folikul ima svoj ciklus, koji je neovisan od onih koji ga okružuju. Zbog toga je svaka dlaka na vašoj glavi u različitoj fazi svog životnog ciklusa, u bilo kom trenutku. Na glavi osobe bez alopecije ima između 100.000 i 150.000 dlaka, od čega je 85% -90% u fazi anagena ili u periodu rasta, 1-2% u fazi katagena ili odmora, dok je 13-14% u telogena ili pada faza.

     85-90%

KOSE JE U ANAGENOJ FAZI (RAST)

       13-14%

KOSE JE U TELOGENOJ FAZI (OPADANJA)

         1-2%

KOSE JE U KATAGENOJ FAZI (MIROVANJE)

Gubitak kose

Znamo da na svakih 100 dlaka koje imamo uvek postoji jedna u fazi zamene od 12-15% i može biti potrebno oko četiri godine da u potpunosti obnovimo svu kosu.
U proseku se za jedan dan izgubi oko 70-100 dlaka. U normalnim uslovima, oni se zamenjuju novim koje stvara folikul dlake.
Osam od deset ljudi koji veruju da imaju alopeciju, nemaju patološku podlogu. Sve što se događa je da nasumično gubimo kosu i to se ne zamenjuje odmah. Stoga se koncept zasniva na obnavljanju folikula dlake, a ne na gubitku kose. Ovaj proces, koji se naziva telogeni efluvijum, često je sezonski i zavisi od različitih faktora (okoline ili hrane).

Međutim, postoje i genetski faktori koji utiču na brzinu procesa obnavljanja, što znači da kosa opada različitom brzinom od prirodnog procesa obnavljanja.

Tipovi gubitka kose

Difuzna alopecija | Alopecija bez ožiljaka

 

Reverzibilan gubitak i nije lokalizovan u određenom delu kože glave.

Alopecia areata | Alopecija bez ožiljaka

 

Javlja se u kružnim pečatima gubitka kose i obično je reverzibilna.

Traumatična ili lekovima izazvana alopecija | Alopecija bez ožiljaka

 

Uzrokovano traumom ili pritiskom. Takođe je uzrokovana trihotilomanijom koja je nervna navika čupanja kose.

Androgena alopecija | Ožiljačna alopecija


Ova vrsta alopecije uništava folikul dlake. Gubitak kose je nepovratan:

 •     Nasledne bolesti: ihtioza, Darijeva bolest itd.
 •     Zarazne bolesti: gljivične, bakterijske.
 •     Neoplastične bolesti: limfomi, metastaze itd.
 •     Dermatoza: Lichen planus, sistemski eritemski lupus, sarkoidoza itd.